WOZ waarde woningen laat op zich wachten

In een aantal gebieden in Zuidwest Nederland is de nieuwe WOZ waarde van de woningen nog niet bekend. De gemeentelijke heffingen voor afval en grondgebonden waterschapslasten zijn wel in rekening gebracht.

De reden dat de WOZ nog niet bekend is komt omdat er een nieuwe rekenmethodiek bestaat bij het taxeren van de woningen. Hiervoor is een nieuwe regelgeving ingegaan op 1 januari 2019. De grote verenigingen binnen het vastgoed hebben zich hiervoor hard gemaakt. Voor de WOZ is er een overgangstermijn, echter bij de aanslagen van 2022 dient de nieuwe methode te worden gebruikt.

In het verleden werd een woning gewaardeerd op basis van de kuberingsmethode. Feitelijk wordt daarbij alleen de inhoud van de woning berekend.

Vanaf 2019 geldt de gebruiksoppervlakte voor de WOZ. Daarbij worden de vierkante meters berekend die in gebruik zijn als gebruiksoppervlakte. Bijvoorbeeld een ruimte die lager is dan 1,5 m wordt niet volledig meegerekend. Deze berekening is dan ook verfijnder.

Makelaars geven bij verkoop van een woning meestal beide maatvoeringen weer, dat geeft een volledig inzicht hoe ruim de woning is.

Gemeenten dienen dus voor iedere woning de oppervlakte te bepalen. Hiervoor is ook een koppeling met BAG, de basisregistratie voor adressen en gebouwen. Maar ook bouwtekeningen in het archief worden bekeken, dat kost veel tijd en arbeidskrachten. De verwachting is dat in de loop van het jaar de aanslagen alsnog worden verstuurd.

Cornelis Lokker

Deel dit artikel