Wijziging tarief overdrachtsbelasting

Vanaf 1 januari 2021 wijzigen de tarieven van de overdrachtsbelasting. Ook voor de agrarische sector heeft dat gevolgen.

Het effect op de grondmarkt zal weinig voelbaar zijn. De voorwaardelijke vrijstelling waarbij de landbouwgrond 10 jaar landbouwkundig wordt gebruikt wijzigt niet. Echter, niet in alle gevallen wordt gekozen voor deze vrijstelling.

De bedrijfsmatige tarieven in de overdrachtsbelasting stijgen van 6% naar 8%. Dit geldt dus ook voor de bedrijfsgebouwen. Wanneer mogelijk is het zaak om transacties waarop overdrachtbelasting is verschuldigd nog dit jaar te laten passeren bij de notaris.

0%, 2%, 8%


Voor woningen zijn de veranderingen vanaf 1 januari as. groter. Voor starters is er namelijk een 0% toegevoegd. De vraag is natuurlijk wanneer je een starter bent. Dat geldt voor de leeftijdsgroep 18 -35 jaar. De andere voorwaarde is dat de woning door de koper zelf wordt bewoond. Met name voor de bedrijfsopvolgers is dit interessant.

Wordt een tweede woning gekocht voor recreatie of bijvoorbeeld voor de studerende kinderen dan wijzigt het tarief van 2% naar 8%. Hier kan het dus interessant zijn om de aktepassering naar 2020 te halen.
Dit geldt ook voor de overdracht van aandelen binnen een BV. Ook hier stijgt het tarief naar 8%.

Cornelis Lokker


Deel dit artikel