Verbod op Chloor IPC

Chloor IPC, de kiemremmer voor aardappelen, is met ingang van dit teeltseizoen verboden. Dit middel was zeer betrouwbaar en relatief goedkoop.

Met de vervangers moet nog veel ervaring worden opgedaan en ervaringen die er zijn, zijn niet altijd positief. Kortere werking en niet in alle omstandigheden product veilig en vooral vele malen duurder.
Het duurdere middel heeft grote invloed op de kostprijs van uw product. Het is de vraag of de handel bereid is deze forse kostprijsverhoging door te berekenen in hun prijzen. Het kan toch niet zo zijn dat op verzoek van “politiek/de consument” de hogere kosten bij de producent worden neergelegd?

Voordat u in 2020 afspraken maakt met de handel over uw product, is het een goede zaak om de gevolgen van één en ander goed in kaart te brengen. Het te kiezen ras en het aflevermoment zullen erg bepalend zijn voor uw kostprijs. Bij een ras als Innovator en lange bewaring, moet al snel na het inschuren gestart moet worden met kiemremming. De kosten kunnen de oplopen tot duizenden euro’s per ha.
Denk daarbij ook aan het chloor-vrij maken van uw bewaarloods. Maar ook, “ hoe zit het met aansprakelijkheden als de residunorm overschreden wordt”?

Dit jaar hebben we ook te maken met het verbod op Reglone om de aardappelen dood te spuiten. Ook hier geldt: alternatieven werken minder en het wordt duurder.
Als u van plan bent om een contract af te sluiten voor de lange bewaring dan zal dit contract met een 2 moeten beginnen! De sleutel ligt bij de sector zelf. Succes met uw aardappelteelt in 2020.

Jan Moggré (akkerbouw, 06-38 78 78 55).

Deel dit artikel