Mogelijke herbeoordeling arbeidsongeschiktheid door UWV voor mensen met ME/CVS

Hebt u in het verleden een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij het UWV aangevraagd (WIA, Wajong, WAO of WAO), omdat u ME/CVS hebt? En is de aanvraag afgewezen met als reden dat u niet voldoende aan uw herstel had gewerkt? U komt mogelijk alsnog in aanmerking voor een uitkering.

Wat houdt het in?


Wanneer u in het verleden een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij het UWV hebt aangevraagd, omdat u ME of CVS hebt, dan kan het zijn dat u niet in aanmerking kwam voor een uitkering, omdat de verzekeringsarts vaststelde dat u zelf niet voldoende hebt gedaan aan uw herstel. Het UWV was van mening dat als iemand geen cognitieve gedragstherapie (CGT) of graded exercise therapy (GET) had gevolgd, hij/zij onvoldoende had gedaan om te herstellen, wat een reden was om de aanvraag af te wijzen. Echter, door nieuwe inzichten in de ziektes ME en CVS kijkt het UWV hier nu anders tegenaan. U kunt daarom een herbeoordeling aanvragen, waarna u mogelijk alsnog in aanmerking komt voor een uitkering.

Neem contact op met Margreet van Drimmelen voor meer informatie en hulp bij de aanvraag van de herbeoordeling.

AOW-leeftijd


De AOW-leeftijd in 2021 bedraagt 66 jaar en 4 maanden.

AOW-toeslag en inkomen werkende partner


Ontvangt u zelf een AOW-uitkering?  En heeft u een aanvullende toeslag, omdat u al voor 1 januari 2015 een AOW-uitkering ontving en uw partner een laag inkomen had? Is uw partner door de coronacrisis tijdelijk (meer) gaan werken? Dan kan het zijn dat de SVB de AOW-toeslag heeft beëindigd. Normaal gesproken zou er dan bij een daling van inkomen geen nieuw recht op toeslag gaan herleven. Maar is uw partner werkzaam in een cruciaal beroep? Dan kunt u, als het inkomen van uw partner daalt en de daling langer dan 3 maanden heeft geduurd, toch opnieuw recht op toeslag krijgen. Check via onderstaande link of uw partner werkzaam is in een cruciaal beroep.

Voor vragen over de AOW en de AOW-toeslag? Neem contact op met Margreet van Drimmelen.

Deel dit artikel