Let op: wijzigen AOW bij opname in verzorgingshuis

SVB wijzigt haar beleid en keuze is eenmaal te wijzigen

Wanneer uw echtgenoot/echtgenote naar een verzorgingshuis gaat dan moet er vaak veel geregeld worden. Financieel betekent dit dat u te maken krijgt met een eigen bijdrage voor de zorg. In deze flyer kunt u meer lezen over de eigen bijdrage voor de zorg.
Bij opname in een verzorgingshuis kunt u ervoor kiezen om in het vervolg AOW voor alleenstaanden te krijgen, ook al bent u gehuwd. Let bij deze keuze goed op en laat u goed adviseren, want de keuze voor de alleenstaanden AOW werkt ook door in de eigen bijdrage voor de zorg. Hierdoor kunt u zelfs honderden euro’s duurder uit zijn per maand.

AOW gehuwd of ongehuwd
Als u een AOW-uitkering ontvangt dat kunt u, bij opname in een verzorgingshuis, ervoor kiezen om beiden de AOW voor alleenstaanden te ontvangen òf beiden de AOW voor partners. Uiteraard levert de AOW-uitkering voor alleenstaande een hogere uitkering op. Het verschil is in 2021 is ongeveer € 400 bruto per maand, per echtgenoot (indien beiden AOW-gerechtigd zijn).

Gevolgen voor de eigen bijdrage zorg
De eigen bijdrage in 2021 wordt berekend aan de hand van het inkomen en vermogen 2019 en de leefsituatie.  De eerste 4 maanden betaalt u de lage eigen bijdrage (in 2021 minimaal € 171,40 en maximaal € 899,80 per maand). Gehuwden blijven, ook na 4 maanden,  de lage eigen bijdrage voor de zorg betalen. Alleenstaanden betalen na 4 maanden de hoge eigen bijdrage die in 2021 op kan lopen tot maximaal € 2.469,20 per maand.

Mensen die ervoor kiezen om voor de AOW als ongehuwd aangemerkt te worden, zullen dit ook voor de eigen bijdrage  zorg worden en gaan dus na 4 maanden de hoge eigen bijdrage betalen.

Waarvoor kiezen?

Als u voor deze keuze staat laat u dan goed adviseren. U kunt weliswaar een hogere AOW-uitkering ontvangen, maar de eigen bijdrage kan ook heel veel hoger worden. Per saldo kunt u met een AOW voor alleenstaanden soms honderden euro's slechter af zijn. Het Tv-programa Kassa besteedde hier onlangs nog aandacht aan. Ook spelen fiscale keuze’s soms een rol.

Verkeerde keuze in het verleden? SVB wijzigt beleid
Hebt u in het verleden al eens de keuze hiervoor gemaakt, dan kon u niet meer terugkomen op die keuze, dat was het beleid van de SVB tot eind mei 2021. Vanaf die tijd is het mogelijk om eenmalig uw keuze te wijzigen. De SVB heeft brieven gestuurd aan AOW-gerechtigden die hiermee te maken hebben. Hebt u vragen hierover? Neem gerust contact op. 

Wanneer u een advies hierover wilt ontvangen, neem dan contact met mij op. Samen bepalen we aan de hand van uw situatie wat voor u de beste keuze is. Vanuit mijn jarenlange ervaring met dit onderwerp ben ik u graag van dienst.

Margreet van Drimmelen
info@vandrimmelenadvies.nl

Deel dit artikel