Inflatie en invloed op erfpacht

Niemand ontgaat het dat de prijzen in de winkels, aan de pomp, in het dagelijks leven enorm zijn gestegen. Ook de grondstoffen in de landbouw hebben enorme prijsstijgingen laten zien.

Eind september werd bekend dat de inflatie op 17,1% uitkomt ten opzichte van een jaar geleden. Weliswaar wordt dit cijfer nog bijgesteld door het CBS en zal het daarmee op een lager niveau uitkomen, feit is dat de inflatie in decennia niet zo hoog is geweest.

Wat is het effect op de te betalen canon bij een erfpachtsovereenkomst? Veel overeenkomsten zijn de afgelopen 20 jaar afgesloten op een indexatie op basis van Cpi alle huishoudens. Feitelijk is dat de vertaling van inflatiecorrectie. Alle jaren was de indexatie 1 a 2%, echter het afgelopen jaar is de inflatie aanzienlijk. Daar deflatie bijna nooit voorkomt en met het huidige ruime monetaire beleid ook niet is te verwachten betekent dit een blijvende stijging van de canon.

Bij lage canons werkt de verhoging niet zo door, echter wanneer de canon bij landbouwgrond al op € 1.200,00 of meer per ha bedraagt kan het verdienmodel op de grond in gevaar komen. Wanneer de canon te ver uit de pas gaat lopen is het raadzaam om met de eigenaar in contact te treden.

Cornelis Lokker

Deel dit artikel