Energie versus taxatie

Sinds een aantal jaren  is het verplicht om bij de verkoop van een woning een energieprestatiecertificaat mee te leveren.  Wanneer op een juiste manier ingevuld,  geeft het formulier aan hoe energiezuinig een woning wel of niet is. In de praktijk zien we best vaak dat tijdens de verkoop het energieverbruik van een woning niet echt ter sprake komt; wanneer bij de aktepassering het certificaat maar overhandigd wordt is het veelal voldoende voor partijen.

Echter, het energieverbruik van woning en bedrijfsgebouwen wordt wel steeds belangrijker. Per 1 januari jl. zijn de tarieven (lees energiebelasting) al gestegen, de komende jaren stijgen deze verder (zie onderstaande tabel).

Tarieven energiebelasting

Naast de hogere belasting is het niet ondenkbaar dat ook de komende jaren de brandstofprijzen weer gaan stijgen.

 

Het NRVT (Nederlands Register voor Taxateurs) heeft  de aangesloten taxateurs recent erop gewezen dat het onderwerp energie / isolatie een belangrijker onderdeel wordt binnen de taxatie. Een bijlage met “energiebesparende voorzieningen” wordt verplicht. De taxateurs binnen de kamer “Wonen” gaan daar nu al mee aan de slag, de kamers “Landelijk en agrarisch vastgoed” gaan volgen.

Wanneer de verschillen in energiekosten tussen taxatieobjecten verder oplopen gaan de verschillen in marktwaarde steeds duidelijker tot uiting komen. Met de steeds hogere tarieven voor energie loont het dus ook steeds eerder om verbeteringen aan de gebouwen aan te brengen. De terugverdientijd wordt korter. Op besparende methoden is in een aantal gevallen vanuit de overheid subsidie aan te vragen.

Kortom, energiebesparing binnen de gebouwen loont: direct vanwege een lagere energierekening, het geeft ook een hogere marktwaarde bij verkoop.

Rentmeesterskantoor Lokker
Cornelis Lokker

 

Deel dit artikel