Eerste vrijloopstal met MDV-certificaat geopend

UntitledOp 21 november j.l. is de eerste vrijloopstal PLUS van Nederland geopend bij familie Geenen uit Bladel.

Een vrijloopstal PLUS is een vrijloopstal waarbij stallucht via de bodem wordt weggezogen en door een luchtwasser wordt “gewassen”. Dit “wassen” vermindert de ammoniak-, fijnstof- en geuruitstoot van de stal. Dat is de PLUS. Om dit afzuigen mogelijk te maken ligt er een kunststof beluchtingsvloer in de stal met daarbovenop grove houtsnippers en afgedekt met fijne houtkrullen. Zo is de hele vloer luchtdoorlatend. Door de ammoniakreductie kwam de vrijloopstal PLUS ook in aanmerking voor de maatlat duurzame veehouderij (MDV).

opa pietDe openingshandeling werd verricht door de vader van Arjan Geenen, opa Piet genaamd door de hulp boeren van de zorgboerderij. Dankzij de automatisering kan hij nog steeds elke dag de koeien voeren.

IDV-Advies heeft een belangrijke bijdrage geleverd bij de totstandkoming van de vrijloopstal PLUS. IDV-Advies begeleidt het project van bouw en ontwikkeling. Ook heeft IDV-Advies het bedrijfsplan opgesteld, subsidies aangevraagd en de MDV-aanvraag verzorgd.

aanleggen beluchtingvloer IMG-20140930-WA0000
De komende tijd wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van het bodemmanagement. Met het variëren van de luchthoeveelheid kan de bodemtemperatuur gestuurd worden, zodat deze niet te warm wordt, maar ook niet te koud. Ook wordt onderzocht hoeveel lucht afgezogen moet worden om voldoende ammoniakuitstoot te kunnen reduceren.

vrijloopstal PLUS

Deel dit artikel