Bedrijfsopvolging door kinderen ‘zonder overall’

Er wordt veel gesproken over de overname van het landbouwbedrijf door de kinderen.
Maar wat als de kinderen het ouderlijke bedrijf willen overnemen, wel betrokken zijn, maar geen praktiserende landbouwers zijn?
Deze situaties en vragen komen we in onze praktijk steeds meer tegen.

Net als bij een toekomstige overname door praktiserende opvolgers is ons advies om de toekomstige situatie tijdig onder de loep te nemen en onderling bespreekbaar te maken.
Er zijn volop mogelijkheden die onderzocht kunnen worden. Voorbeelden die we in de praktijk zien, zijn o.a.: meer door loonwerker laten doen, land verhuren en verschillende vormen van samenwerken. Maar eerst is het van groot belang om voor jezelf en van elkaar goed te weten: wat wil ik? wat kan ik? (lees ‘wij’), wat willen de kinderen, wat ‘kan’ het bedrijf? Als de antwoorden op deze vragen helder en duidelijk zijn, pas dan kunnen mogelijkheden gezocht worden die aansluiten op uw persoonlijke situatie: het zogenaamde ‘maatwerk’.

Heeft u interesse om hierover met andere ondernemer(ster)s, die in een vergelijkbare positie zitten, met een traject bezig zijn of een project hebben afgesloten, van gedachten te wisselen, laat het ons dan weten. Aan de hand van uw interesse stellen we een programma op dat we in studiegroep-verband bespreken. Bij voldoende deelname en indien de maatregelen (Corona) het toelaten starten we zo spoedig als dat mogelijk is.

Voor meer informatie of voor begeleiding in uw persoonlijke zoektocht kunt u contact met ons opnemen.

Bram den Hollander

Jan Moggré

Liesbeth Versluijs

Deel dit artikel